Seznamte se: Petr Doležal sommelier.

Při  toulkách po vinařských chodníčcích Evropy.

Těch řízených degustacích musejí být už tisíce.

Vztah Petra Doležala k vinohradnictví a vinařství lze vystopovat již v dětství (jeho dědeček vlastnil rozsáhlé vinohrady a malý Petr na nich o prázdninách pracoval a jak sám s úsměvem vzpomíná, na vinici se k pití bralo v demižonu pouze víno). Později po vyučení v oboru kuchař-číšník a následných studiích na gastronomických školách (Škola společného stravování,Hotelová škola) a praxi ve vedení velkých gastronomických zařízeních (Hotel Černigov v Hradci Králové) odchází do soukromého podnikání. Vínu se začíná věnovat naplno, otevírá jeden z prvních soukromých podniků v České republice(již v roce 1989) navštěvuje mnohé vinařské země (pracovní stáž v Německu, Itálii) a otevírá svojí Akademii sommelierů. Petra Doležala lze označit za zakladatele české sommelierské školy. Své zkušenosti předává studentům při výuce na odborných gastronomických školách a při organizaci sommelierských soutěží. Později pro tuto činnost získává podporu francouzského velvyslanectví a akreditaci Ministerstva obchodu pro zařazení své osoby do Národní vzdělávací sítě v oboru sommelier. " Během své práce s víny jsem měl možnost pít vzácná a velká světoví vína, ale zlom nastal až při práci na mé první vinařské knize."


Vinařské knihy Petra Doležala.

Jeho vinařské knihy mapují evropské vinařské země(Francii-Německo-Řecko-Itálii-Rakousko) a dodnes patří mezi ceněné a uznávané (Doležalova publikace věnovaná německému vinařství byla vyhodnocena jako česky nejlépe zpracovaná kniha o problematice  německých vín vedením největšího vinařského veletrhu světa Prowein v Dusseldorfu.) První kniha z  edice Evropská vína v podmínkách české gastronomie věnovaná francouzskému vinařství, je dnes již kultovní záležitostí. Známý se stal díky svému Lexikonu Českého vinařství (patronem knihy byl ministr zemědělství a ministr kultury).Tato výpravná kniha, která se jako jediná věnovala slavné historii vinohradnictví v Čechách se stala nadlouho nejprodávanějším titulem. Později na ni navázal i pokračováním, dvěma Lexikony o problematice moravského vinařství. Dodnes se nenašel žádný jiný autor, který by se tak rozsáhle knižně vinohradnictví a vinařství, v naší zemi, věnoval.


Vinohrad Petra Doležala

Podivuhodné zahradní variace Petra Doležala vychází dílem ze vzpomínek na prázdninové pobyty u babičky(Maďarsko a jih Slovenska) dílem vrozenému vztahu k vinařství(dědeček Petra Doležala byl vinařem a on jako malý pracoval na jeho vinicích) dílem láskou k rybám (především silný vliv polabí kde trávil rané dětství v kraji, protkaném nesčetnými potůčky a jezírky).
Pokud toto vše namícháte do jednoho koktejlu a přidáte pozitivní energii, kterou Petr Doležal šíří mezi návštěvníky jeho zahrad,snadno vzniká pocit že jste se ocitnuli v jiném zeměpisném pásmu či jiné zemi nejlépe v Provensálsku( tisíce keřů levandule tento pocit silně evokují svojí vůní a barvou).

Naturální vína Petra Doležala

V okamžiku kdy se dostává vinohrad do plodnosti( většinou to bývá v pěti letech) vše směřuje k výrobě vlastních vín. Naše první byla stáčena právě včera(19.10) aby byla představena přátelům vinohradu Petra Doležala na první veřejné degustaci( ta se bude konat 26.10). Vína jsou vyrobena dle Charta pro Grand vin naturele (tu zakládá Petr Doležal) a její pravidla se opírají a stojí na přírodním vývoji vín (od moštu po stáčení, bez jakékoliv chemizace).Samozřejmě nutno přidat i podíl lidského faktoru (tedy práce Petra Doležala na samotném vinohradu) opět bez chemických postřiků a hnojiv a vzácné a neopakovatelné složení půdy pod hlavami vinné révy. Jaký bude výsledek této naší snahy uvidíme až podle reakce  zákazníků, ale včerejší malá degustace představila víno jaké se jinde nerodí. Lehké a neuvěřitelně přítulné, lidskému zdraví a jeho potřebám přátelské.